Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνεδριάζει στις 13.00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση θα περιλαμβάνει και τα έγγραφα των υποψηφιοτήτων που παραλήφθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σάββατο. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν επίσης οργανωτικά θέματα προετοιμασίας του έκτακτου συνεδρίου καθώς και οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στην Κ.Ε. στις ημερομηνίες του συνεδρίου και της εκλογής συνέδρων που ήταν και η αιτία των εντάσεων.

Να θυμίσουμε ότι έχουν κατατεθεί ως τώρα οι φάκελοι 4 υποψηφίων. Από τους Παύλο Πολάκη, Νικόλα Φαραντούρη, Απόστολο Γκλέτσο και δια μέσου της Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητά του στην τελευταία Κ.Ε. και ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να μεταβεί στην Κουμουνδούρου την Τετάρτη, όπου και θα καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα όπως έχουν οριστεί από προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δηλώσεις. 

Πώς βλέπουν ένα ντιμπέιτ οι υποψήφιοι πρόεδροι;

Με στόχο να αναδειχθεί ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος ώστε να πέσουν οι εντάσεις, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ. Σε αυτό το ενδεχόμενο έχουν τοποθετηθεί θετικά, τόσο η γραμματέας της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε ντιμπέιτ άμεσα ακόμα και πριν το Συνέδριο μιλώντας στο Κόκκινο. Σε συνέντευξή του στο Κόκκινο ζήτησε από τη Ράνια Σβίγκου αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος «στα χαρτιά» των υποψηφίων να τους καλέσει για να συμφωνήσουν στα διαδικαστικά ενός ντιμπέιτ.

Ο Νικόλας Φαραντούρης είπε στο ΣΚΑΙ ότι θεωρεί «αυτονόητο ότι θα γίνει debate μεταξύ των συνυποψηφίων» για να αναδειχθούν τα πολιτικά ζητήματα και οι προτεραιότητες του καθενός υποψηφίου.

Ο Απόστολος Γκλέτσος έχει δηλώσει θετικός να συμμετάσχει σε μια τηλεμαχία σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «… Βεβαίως θα πάμε σε debate, γιατί να μην πάμε; Δεν μιλάμε για έναν ΣΥΡΙΖΑ που είναι του κλώτσου και του μπάτσου, μιλάμε για έναν ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε για 4,5 χρόνια, που έκανε ανδραγαθήματα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Και ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ και ενδεχομένως παραπάνω από ένα.

Η πλευρά Κασσελάκη τηρεί στάση αναμονής με τα στελέχη που εντάσσονται σε αυτή να μην έχουν ακόμα αποκρυσταλλωμένη στάση.

Δραστηριότητα υποψηφίων

Επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια αναμένεται να καταθέσει στον υπουργό Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος σήμερα. Στη συνέχεια στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο υποψήφιος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για την ακρίβεια θα συναντηθεί στις 14:00 με τον πρόεδρο Απόστολο Ραυτόπουλο και με μέλη του ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (Ιουλιανού 28). 

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά από την περιοδεία του στον Βόρειο Τομέα της Αττικής θα επισκεφθεί την Τετάρτη, τη Νέα Σμύρνη στις 6μμ στο POPUP ΚΑΦΕ-COCTAIL BAR.

Ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος συνεχίζουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους υπό τη μορφή συνεντεύξεων. Ασκούν κριτική μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους στην προηγούμενη ηγεσία στην οποία επιρρίπτουν ευθύνες για τη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενώ παράλληλα παρουσιάζουν είτε το όραμα τους για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είτε συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις όπως έκανε με τους 6 άξονες που παρουσίασε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος καλεί και τους συνυποψηφίους του να παρουσιάσουν αντίστοιχα τις δικές τους προγραμματικές θέσεις για μία αντιπαράθεση πολιτική και επί της ουσίας.

Κρίσιμες ημερομηνίες ως την εκλογή προέδρου 

7 Οκτωβρίου 2024 ξεκινά ο Προσυνεδριακός Διάλογος στόχος είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος.

25 Οκτωβρίου 2024 λήγει η προθεσμία εντός της οποίας μπορεί κάποιος να γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην ανάδειξη αντιπροσώπων.

2 και 3 Νοεμβρίου 2024 θα διεξαχθεί η εκλογή συνέδρων. 

8-9-10 Νοεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο με αποκλειστικό αντικείμενό του να είναι η έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία και του κειμένου πολιτικής απόφασης.

19 Δεκεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η εκλογή νέας Κ.Ε.

24 Νοεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Δικαίωμα ψήφου, στις εκλογές προέδρου,  έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και όσοι κι όσες, κάτοικοι Ελλάδας, εγγραφούν ως μέλη, δια της φυσικής τους παρουσίας, μέχρι και την ίδια μέρα του α’ γύρου των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου. Ο β’ γύρος αν χρειαστεί θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου.

Η ψηφοφορία θα γίνει με φυσική προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα, εκτός των κατοίκων εξωτερικού και των μελών των ΟΜ Εξωτερικού, για τους οποίους θα υπάρξει ειδική πρόνοια για να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Αντίστοιχα είχε γίνει και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2023.

Σε θέση μάχης στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για πυρκαγιές, ακρίβεια και προϋπολογισμό 

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, ο Νίκος Παππάς κατέθεσε αίτημα για προημερησίας συζήτηση στη Βουλή με θέμα την Πολιτική προστασία ώστε να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στο Κοινοβούλιο, να απολογηθεί για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Παρά τα 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ποσοστό απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έργα του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ανέρχεται μόνο στο 1% οπότε η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει το λόγο που συμβαίνει αυτό. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια. 

Ενώ ο τομεάρχης Οικονομικών Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι «ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ότι η διεύρυνση και η μεγέθυνση είναι για λίγους και δεν υπάρχει ανάπτυξη για τους πολλούς. Η ταπείνωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών επιβεβαιώνεται και επίσημα. Και το κυριότερο: η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη ως προς τις επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ».


Κατερίνα Μπρέγιαννη, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί